Skip to main content
Til toppen
Hydnett.no et samarbeid mellom Hydraulikkteknikk AS, Sylinderakutten AS & Smøreteknikk AS. Privatkunde fri frakt fra 1500 kr | Bedriftskunde fri frakt fra 2500 kr

Hvordan fungerer hydraulikk? Del 2: Vi går i dybden

I denne delen går vi mer i dybden på hvordan hydraulikk fungerer. Vi forklarer hvorfor prinsippet fra del 1 virker, og ser på de viktigste komponentene i et hydraulikksystem. Vi tar for oss Pascals lov, beregning av trykk og kraft, og hvordan systemer utformes for best mulig effektivitet og sikkerhet. Til slutt ser vi på noen eksempler på avansert bruk av hydraulikk i industri og anleggsmaskiner.

Pascals lov – grunnlaget for hydraulikk

Grunnprinsippet bak hydraulikk ble formulert av den franske fysikeren Blaise PascalPascals lov sier at når en væske i et lukket rom utsettes for et trykk (kraft på et område), så fordeler dette trykket seg likt i alle retninger i væsken​. Det betyr at trykket blir det samme overalt i en sammenhengende væskemengde. Hvis du trykker på væsken i en sprøyte, vil trykket være likt i hele sprøyten og slangen som er koblet til, uansett form eller bøy på slangen.

Denne loven forklarer hvordan vi kan påvirke et system på ett punkt (f.eks. trykke på et stempel) og få ut kraft et annet sted: Fordi trykket er likt overalt, kan et lite stempel skape samme trykk som et stort stempel vil oppleve. Forskjellen er arealet. Trykket "p" er definert som kraft "F" delt på areal "A". I et hydraulisk system henger disse sammen slik:

  • p = F /A, altså trykk = kraft / areal.
  • Omskrevet får vi kraft = trykk × areal, ofte skrevet F = p x A​

Det betyr at et gitt trykk ganger et større areal gir en større kraft. For eksempel: Hvis trykket i et system er 50 bar (ca. 50×10^5 Pascal) og virker på et stempel med areal 10 cm², så utøver stempelet en kraft. Bruker vi SI-enheter: 50 bar = 5 000 000 Pascal, 10 cm² = 0,001 m². Da blir kraften F = 5 000 000 Pa x  0,001 m² = 5 000 N (omtrent 510 kg kraft). Øker vi arealet, øker kraften tilsvarende lineært. Dette er nøkkelen til kraftforsterkningen i hydraulikk: et lite stempel med stort trykk kan utøve mye kraft på et større stempel.

For å oppsummere Pascals lov i sammenheng med hydraulikk: trykket er likt overalt i systemet, så forholdet mellom kraft og areal er konstant. Hvis ett stempel har f.eks. 10 ganger større areal enn et annet, vil det også gi 10 ganger større kraft, fordi det opplever det samme trykket. Det man “betaler” med, er at det større stempelet må bevege seg kortere eller at det lille stempelet må flytte mer væske (typisk beveger du det lille stempelet lengre for å få det store til å bevege seg litt). Energien er bevart – du kan ikke få gratis energi, men du kan bytte mellom kraft og bevegelseslengde.

Hovedkomponenter i et hydraulikksystem

Et hydraulisk system består av flere viktige komponenter som sammen gjør det mulig å overføre og kontrollere kraft ved hjelp av væske:

  • Hydraulikkpumpe: Pumpen er “hjertet” i systemet. Den trekker olje fra en tank og skyver den ut i systemet under høyt trykk. Pumpen skaper altså trykket som trengs for å drive sylindere og motorer. Det finnes ulike typer pumper (tannhjulspumper, stempelpumper, vingepumper), men felles for dem er at de drives av en motor og leverer en jevn strøm av væske inn i systemet. Uten pumpen – intet trykk.

  • Hydraulikksylinder (aktuator): Sylinderen er selve arbeidsaktuatoren som utfører jobben. En hydraulisk sylinder består av et rør med et stempel (stemplehode) inni. Stempelet er festet til en stempelstang som går ut av sylinderen. Når olje under trykk strømmer inn i sylinderen på den ene siden av stempelet, skyves stempelet og stempelstangen ut (eller inn, avhengig av side) og genererer lineær bevegelse og kraft. Sylindere kan være enkeltvirkende (trykk bare på én side, retur av fjær eller lastens vekt) eller dobbeltvirkende (trykk kan legges på begge sider for å gi kraft i begge retninger). Hydraulikksylindre brukes for å løfte, senke, skyve eller dra – for eksempel heve en skuff på en gravemaskin eller presse en del i en maskin.

  • Ventiler: Ventilene er styringssentralen i hydraulikken. De kontrollerer hvor oljen skal flyte, hvor mye som skal flyte, og ved hvilket trykk. Det finnes flere typer ventiler:

    • Retningsventiler bestemmer vei for oljen – f.eks. om oljen skal til forenden eller bakenden av en sylinder (som gjør at sylinderen går ut eller inn). Disse kan styres med spaker, elektriske signaler eller automatisk.
    • Trykkventiler begrenser eller kontrollerer trykket i systemet. En viktig type er trykkbegrensningsventilen (sikkerhetsventil) som slipper oljen tilbake til tank hvis trykket blir for høyt, for å beskytte systemet. (Mer om sikkerhet senere.)
    • Strupeventiler/flowventiler regulerer mengden (flow) av olje som passerer, og brukes for å kontrollere hastigheten på en sylinder eller motor (mindre flow = langsommere bevegelse).
    • Det finnes også spesialventiler, som tilbakeslagsventiler (som lar oljen flyte én vei, men stopper den andre veien, for å holde last eller trykk når systemet er av), og sekvensventiler (som får bevegelser til å skje i en viss rekkefølge av trykk).
  • Oljetank (reservoar): Dette er en beholder som lagrer den hydrauliske oljen når den ikke er i bruk i systemet. Tanken gir også olje et sted å returnere til etter at den har vært gjennom kretsen. Den sørger for at pumpen alltid har tilgang på olje (aldri går “tom”). I tanken kan luften og eventuelle bobler i oljen skille seg ut, og smuss kan synke til bunns. Tanken har gjerne et filter på returoljen for å fjerne partikler, og en kjøler dersom oljen blir varm under bruk. Å holde oljen ren og avkjølt forlenger levetiden og øker effektiviteten til systemet.

  • Rør og slanger: For å forbinde alle delene brukes stive rør (stålrør) eller fleksible slanger. Disse leder oljen fra pumpen til ventiler og videre til sylindre eller motorer, og så tilbake til tanken. Rør brukes ofte der det er fast opplegg og ingen bevegelse, mens slanger benyttes der komponenter beveger seg (f.eks. langs gravearmen på en gravemaskin trenger man slanger som kan bøyes når armen beveger seg). Rør og slanger må tåle høyt trykk uten å sprekke. Typiske arbeidstrykk i hydraulikksystemer er alt fra 50–300 bar i mange maskiner, så disse ledningene er solide. Koblinger sørger for å knytte de sammen og må også tåle trykket. Lekkasjefrie forbindelser er kritisk – en liten lekkasje gir trykktap og søl, en stor lekkasje kan føre til at systemet mister kraft og oljen tappes ut.

Disse hovedkomponentene jobber sammen: Pumpen sender olje inn i systemet fra tanken, ventiler styrer oljestrømmen til riktige sylindre, sylindrene utfører arbeidet, og oljen returnerer til tanken for en ny runde. Hele kretsen kan kalles et hydraulikkanlegg, og man tegner ofte et hydraulikkskjema med symboler for hver komponent for å planlegge hvordan kreftene skal fordeles.

Trykk og kraft – beregninger og design

Som nevnt over er trykk-forholdet p = F / A sentralt i hydraulikken. Når ingeniører designer et hydraulikksystem, må de beregne hvor stort trykk som trengs for å oppnå en ønsket kraft, eller hvor stor sylinder (areal) som behøves gitt tilgjengelig trykk og nødvendig kraft.

Trykk (p) måles oftest i bar eller Pascal (Pa). 1 bar tilsvarer 100 000 Pa (Newton per kvadratmeter). Hydraulikksystemer kan operere med høyt trykk; for eksempel har traktorer og gravemaskiner gjerne systemtrykk rundt 150–250 bar, mens industrielle presser kan ha enda høyere. Kraft (F) måles i Newton (N) i SI-systemet. For å løfte 1 kg trengs ca 9,8 N (fordi 1 kg masse utøver ca 9,8 N tyngdekraft). Skal man løfte 1000 kg (1 tonn) trengs ~9800 N.

Areal (A) av et stempel beregnes fra diameteren.

Bevegelse og volum: Man beregner også volumet av væske som trengs for å bevege en sylinder en viss lengde. Volum = areal × slaglengde. Dette forteller hvor mye olje pumpen må levere for å skyve sylinderen helt ut. For eksempel, en sylinder med areal 10 cm² som skal skyves 50 cm ut, trenger 500 cm³ (0,5 liter) olje inn. Pumpens flow (f.eks. liter per minutt) avgjør hvor raskt sylinderen kan bevege seg denne lengden. Dermed henger hastighet sammen med pumpestørrelse og sylinderstørrelse.

Effekt: I mer avanserte beregninger ser man på hydraulisk effekt (målt i Watt). Effekt = trykk × flow (volum per sekund). Dette gir hvor mye arbeid per sekund systemet kan gjøre. For eksempel, 100 bar trykk og 10 liter/min flow tilsvarer en viss kW effekt som trengs av motoren som driver pumpen. Effektberegninger er viktige for å velge motorstørrelse og vurdere varmeutvikling. Hvis mye av effekten går tapt som varme (pga. motstand i ventiler eller rør), har systemet lav effektivitet – mer om det neste.

Effektivitet i hydrauliske systemer

Et ideelt hydraulikksystem ville overføre all energi fra pumpen direkte til nyttig arbeid i sylindrene. I praksis er det alltid tap som gjør systemet mindre effektivt enn 100%. Tapene viser seg ofte som varme: når olje presses gjennom trange passasjer, skapes friksjon som varmer opp oljen. Målet i design er å minimere energitap slik at systemet blir så effektivt som mulig, både for å spare energi og unngå overoppheting.

Noen faktorer og tiltak som påvirker effektivitet:

  • Riktig dimensjonering av komponenter: Rør og slanger bør ha passe diameter – ikke for tynne. Tynne rør gir høy motstand og trykkfall (som gir varmetap), mens for tykke rør kan være unødvendig kostbart. Ventiler og koblinger må også være dimensjonert for flowen så de ikke struper oljen unødig. Ingeniører beregner trykkfall gjennom hver del for å sikre at det er akseptabelt.

  • Pumpetype og virkningsgrad: Moderne pumper og motorer er designet for høy virkningsgrad. Det betyr at de lekker minimalt internt og ikke gnir unødig mye. En god pumpe omdanner mesteparten av den mekaniske energien til olje-strøm og trykk, med lite tapt som varme og lyd. Lav effekt gir mindre drivstofforbruk (eller elektrisk forbruk) for maskinen som helhet.

  • Unngå unødvendig struping: I stedet for å la en pumpe gå mot en delvis lukket ventil (som vil kaste bort energi som varme når trykket bygges opp mot en motstand), kan man designe systemet med lastfølende pumper eller justerbare pumper. Disse tilpasser flowen etter behov, slik at pumpen ikke pumper mer olje enn nødvendig. Dette øker effektiviteten betydelig i mange mobile maskiner – motoren slipper å jobbe hardere enn den må.

  • Bruk av akkumulatorer: I noen systemer settes det inn en akkumulator, som er en trykktank med gassfylt blære. Denne kan lagre energi (olje under trykk) midlertidig og levere den ut igjen ved behov. Det brukes f.eks. i trucker og enkelte anleggsmaskiner for å gi ekstra kraft ved toppbelastning eller for å ta imot sjokk (som en fjær). Dette kan forbedre effektiviteten ved at pumpen kan gå jevnere (akkumulatoren tar toppene) og man unngår at energi bare dumpes over trykkventilen.

  • Kjøling og temperaturkontroll: Et effektivt system skal ideelt produsere lite spillvarme, men i praksis blir oljen varm ved hard bruk. For høy temperatur senker viskositeten (oljens “tykkelse”) og kan føre til mer lekkasje og slitasje. Derfor utstyres mange systemer med oljekjølere (en radiator for oljen) for å holde temperaturen i sjakk. God filtrering av oljen hører også med – partikler i olje kan forårsake slitasje (som igjen gir ineffektivitet pga. lekkasjer og ru overflater).

  • Vedlikehold for effektivitet: Over tid kan komponenter slites. En slitt pumpe kan få større intern lekkasje (olje som lekker internt fra høytrykkssiden til lavtrykkssiden uten å gjøre nytte), som reduserer effektiviteten. Slitte tetninger i sylindre kan gi oljelekkasje forbi stempelet, slik at den ikke yter full kraft. Regelmessig vedlikehold, bytte av filter og olje, og utskifting av slitne deler hjelper med å opprettholde høy virkningsgrad.

Oppsummert handler effektivitet om å få mest mulig av den tilførte energien ut som nyttig arbeid (løfte, presse, flytte), og minst mulig bortkastet som varme eller lekkasje. Et godt designet hydraulikksystem gjør dette ved å ha passende dimensjoner, kvalitetskomponenter og kontrollsystemer som unngår unødvendig motstand.

Sikkerhet i hydrauliske systemer

Hydraulikk kan involvere ekstremt høye krefter og trykk, så sikkerhet er en svært viktig del av utformingen. Her er noen sentrale aspekter ved sikker design og bruk av hydraulikk:

  • Trykkbegrensning: Som nevnt har de aller fleste systemer en trykkbegrensningsventil (overtrykksventil). Denne er ofte satt litt over maksimalt normaltrykk. Hvis noe uforutsett skjer (f.eks. en ventil lukkes, eller en belastning klemmer en sylinder så oljen ikke kan bevege seg), vil trykket stige. I stedet for at noe sprekker, vil trykkventilen åpne og slippe olje tilbake til tank når trykket når grenseverdien. Dette forhindrer overtrykk som kunne ødelegge pumper, slanger eller sylindere. Man kan si at trykkventilen fungerer som en sikkerhetsventil som “blør av” trykk når det blir for høyt, og dermed beskytter både utstyr og personell i nærheten.

  • Sterke og pålitelige komponenter: Alle deler i et hydraulikksystem må være dimensjonert med sikkerhetsmarginer. Hvis systemet skal operere ved f.eks. 200 bar, er slanger og sylindre typisk testet for mye høyere trykk (burst pressure) før de ryker. Ofte opererer man med minst ~2,5 ganger sikkerhetsmargin eller mer. Materialene (stål i rør og sylindere, armering i slanger osv.) må tåle belastningen over tid. Sveiser og koblinger må være solide. Man bruker også tetninger som tåler både trykket og eventuelle kjemikalier i oljen over tid uten å svikte.

  • Overvåking av trykk: Det er viktig å ha manometre (trykkmålere) på systemet for å kunne se hvilket trykk som utvikler seg. Under testing og drift kan man gjennom manometeret oppdage hvis trykket ligger unormalt høyt (som kan tyde på en blokkering eller for tung last) eller om det er trykkspisser som er farlige. Å følge med på trykket hjelper å holde det innenfor sikre grenser​.

  • Kontroll på bevegelser: Store krefter kan være farlige hvis de kommer ut av kontroll. Derfor designes ventiler og styring ofte slik at bevegelser skjer jevnt og kontrollerbart. For eksempel har noen sylindre innebygde dempere på slutten av slaget, så de ikke smeller i enden. I kraner og gravemaskiner brukes ofte overcenter-ventiler (balance ventiler) på løfte-sylindre; disse ventilen hindrer at lasten raser ned hvis en slange ryker. De slipper bare olje ut av sylinderen hvis det er trykk på motsatt side (altså aktiv styring), og fungerer som en “sikkerhetsbrems” for å unngå ukontrollert senkning.

  • Lekkasjesikkerhet og vedlikehold: Oljelekkasjer er ikke bare grisete og kostbare, de kan også føre til farlige situasjoner. En plutselig slangelekasje under høyt trykk kan sprute olje med farlig kraft, og om det treffer noen kan det gi alvorlige injeksjonsskader (olje sprøytet inn i huden). Derfor er regelmessig inspeksjon av slanger og koblinger en del av sikker drift. Man ser etter slitasje, sprekker, buler eller løsninger. Produsenter anbefaler å bytte gamle slanger (typisk etter et antall år) før de svekkes for mye​. Under drift skal man aldri stikke hender eller hodet nær en mistenkelig lekkasje for å “kjenne etter” – en usynlig tynn oljestråle kan skjære gjennom hansker. I stedet bruker man papp eller tre for å dekke til og se om det blir vått, eller spesielle lekkasjesøkere. God vedlikeholdskultur – stramme koblinger, skifte pakninger som svetter olje, og holde alt rent – forebygger farlige feil.

  • Nødstopper og kontrollsystem: I stasjonære industrielle anlegg sørger man for å ha nødstoppsknapper som kutter pumpen hvis noe går galt. I mobile maskiner trenes operatører i hva de skal gjøre hvis for eksempel en slange ryker eller maskinen mister trykk (f.eks. senk skuffen til bakken og skru av motoren). Elektroniske styringssystemer kan også overvåke parametere og gi alarm eller slå av utstyr ved ekstremverdier.

  • Opplæring og prosedyrer: Ingen teknikk kan erstatte god opplæring. De som skal bruke eller vedlikeholde hydrauliske systemer må vite hvilke farer som finnes. For eksempel at man aldri må løsne en slange som står under trykk (man må først slippe trykket av systemet), og at man må bruke riktig verneutstyr. Man bør også vite hvordan man sikrer en løftet last (aldri stole kun på hydraulikken; bruk støttebukker under en bil som er jekket opp, i tilfelle jekken svikter). Sikkerhetskulturen rundt hydraulikk gjør at man unngår ulykker selv om man har med store krefter å gjøre.

Sammenfattende er hydrauliske systemer trygge så lenge de er riktig dimensjonert, utstyrt med nødvendige sikkerhetskomponenter, og brukes med respekt for kreftene involvert. Overtrykksventiler, solide materialer, kontrollert bevegelse og godt vedlikehold utgjør et sikkerhetsnett som gjør at hydraulikken kan utføre sitt arbeid uten fare.

Avanserte bruksområder for hydraulikk

Hydraulikk finner vi ikke bare i hverdagslige maskiner, men også i en rekke tunge og avanserte anvendelser hvor andre løsninger ikke strekker til. Her er noen eksempler:

  • Industrielle presser og maskiner: I fabrikker brukes hydrauliske presser som kan levere ekstremt store krefter – for eksempel til metallforming, stansing av bildeler, eller komprimering av materialer. Pascal’s lov gjør at ved å ha et stort stempel kan man få ut hundrevis av tonn kraft ved moderat trykk. Hydrauliske injeksjonsstøpemaskiner for plast bruker også sylindere for å klemme formene sammen med enorm kraft slik at plasten ikke lekker ut – noe elektriske aktuatorer vanskelig kan levere i samme kompakte format.

  • Anleggsmaskiner og kjøretøy: Utover gravemaskiner omfatter dette hjullastere, kraner, bulldosere, liftplattformer og mer. Alle disse er avhengige av hydraulikk for å bevege seg. En mobilkran har hydrauliske sylindre for å heve bommen, hydrauliske motorer for å vinsje kjettinger, osv. En bulldoser styrer skjæret sitt opp og ned med hydraulikk. Landbruksmaskiner som traktorer har hydrauliske systemer for å løfte utstyr (ploger, harver) og drive ting som vedkløyvere eller tilhengere med tipp. Moderne brannbiler har hydrauliske stiger som kan rekkes høyt opp, og hydrauliske “sakser” for å klippe opp biler i redningsaksjoner. Felles for disse er at hydraulikk gir dem stor kraft og robusthet i røffe miljøer (leire, støv, vær) der elektriske systemer kunne vært utsatt.

  • Luftfart og marin teknologi: Store fly, som passasjerfly, benytter hydrauliske systemer for å bevege flaps, ror og landingshjul. Grunnen er at disse krever svært kraftige, men pålitelige krefter – et hydraulikksystem med redundante pumper og akkumulatorer har vært standard i luftfarten i mange tiår. (Mange moderne fly har noe elektrisk drift, men hydraulikk er fortsatt vanlig for de tyngste operasjonene.) På skip og offshore-rigger brukes hydraulikk til alt fra å styre kraner og vinsjer til å operere ventiler under vann. Under havoverflaten, f.eks. på oljeplattformer, er hydraulikk uvurderlig fordi det kan operere på store dyp; man kan ha en pumpe på plattformen og lange rør ned til undervannsinstallasjoner, og så fjernstyre ventiler og sylindre der nede. Elektriske kabler ville hatt begrensninger med avstander og sikkerhet i vann, mens hydraulikk klarer det ved å overføre kraft gjennom væsken.

  • Andre spesialområder: Hydraulikk dukker også opp i ting som fornøyelsesparker (f.eks. for å drive bevegelige plattformer og berg-og-dal-baner jevnt), vindmøller (noen store turbiner bruker hydraulikk for å dreie rotorblader eller som bremser i nød), og robotikk når det trengs menneskelignende kraft – for eksempel i eksoskjeletter eller store animatroniske figurer. Til og med sceneteknikk på teater og konserter bruker hydraulikk for å løfte scener og flytte kulisser stille og presist.

Hydraulikkens allsidighet og kraft gjør at den brukes «overalt hvor det trengs muskler». Fra finmotoriske bevegelser i en robotarm til brøytebilen som presser snøplogen ned – hydraulikken sørger for at maskinene får gjort jobben sin. Som vi har sett, er prinsippene de samme uansett størrelse: En pumpe, noen sylindre, ventiler og rør, og Pascals lov som regjerer det hele i bakgrunnen.

Med denne todelte gjennomgangen har vi først sett hvor enkelt hydraulikk kan forklares – som en måte å flytte kraft via væske – og deretter hvordan de tekniske detaljene muliggjør dette i praksis. Enten det er i noe så kjent som en bilbrems eller så gigantisk som en skrapjernpresse, er hydraulikkprinsippet likt og uunnværlig i moderne mekanikk.

Lenker
Min side